En
arribat el mes de juny, la cuina es vesteix amb roba lleugera i es torna
mandrosa. A tocar l’estiu, les receptes tendeixen a la brevetat , a la
simplificació. Es el millor moment per gaudir del peix blau, que irromp en els
mostradors glaçats de les peixateries,
com una promesa de frescor i d’autèntic sabor marí. La cuina del peix
blau es una cuina sense preliminars, immediata,
de platja, de terrassa al sol i de barbacoa de jardí.
Es denomina peix blau a aquells peixos
que el seu cos acull un elevat porcentage de greix, mes o menys entre un 5 i un
20% . A mes, al contrari que els peixos anomenats blancs, que solen retenir aquest greix en el seu
fetge, en els blaus, se sol repartir sota la pell i els músculs, el que
confereix un sabor mes intens i pronunciat a la seva carn; que per altre banda,
acostuma a ser de un color mes fosc, mes blauos. Es tracta sobre tot de una classificació dietètica
i gastronòmica, mes que biològica, ja que aquesta denominació, abasta una gran
quantitat de famílies piscícoles mol ben diferenciades; des de els grans i
poderosos emperadors, tonyines i bonítols, fins a les petites arengades,
sardines o seitons, pasant per les
castanyoles, melves o verats.
Una vegada mes la naturalesa es
generosa amb les seves creacions i dibuixa, amb artístics traços, un paisatge
complex en el que transiten personatges molt ben diferenciats; com ben
diferents son els seus resultats, un cop els protagonistes han pasat pel sedàs
de la alquímia culinària.
Verat amb escabetx de
cítrics
Ingredients
per 4 persones.
4 verats.
100 ml de suc de taronja.
100 ml de suc de aranja
100 ml
de suc de llimona.
100 ml de vinagre blanc
400 ml de oli d’oliva suau.
Elaboració
Demaneu al vostre peixater que us
prepari els verats traient-li els dos lloms a cada peix. Es recomanable que us entretingueu una estona
en desespinar acuradament el peix. Això es fa fàcilment amb
unes senzilles pinces de depilar.
Talleu cada llom de verat pel mig i
obtindreu 8 filetets que heu de disposar dins una safata de forn. Salpebreu i reserveu.
Ajunteu els sucs, el vinagre i l’oli
en una cassola. Afegiu una cullerada de
juliana ( tires primes) feta amb les pells de les fruites. Salpebreu i
feu bullir durant 8 minuts. Aboqueu desprès el escabetx a sobre els filets de
verat , i cuineu dins el forn a 160º
durant 15 minuts. Deixeu refredar unes hores o inclús de un dia per
l’altre.
Serviu aquet escabetx tan suau amb una
amanida de crudités, o sobre unes fulles d’escarola, mezclum o també guarnit amb
uns espàrrecs verds cuits, un guacamole, o una amanida de mongetes verdes i uns grills
de taronja i llimona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada