A que sap la maduixa? La pregunta no és
intranscendent, ni la seva resposta evident. Si reflexionem tan sols
uns instants, ens adonarem que la maduixa, no sap a maduixa. En
realitat, el gust que associem a aquesta fruita vermella, no és el
seu, si no un sabor fictici, imaginari. En ocasions, la complexitat
amb què el nostre cervell determina com és la realitat física que
ens envolta, ens sorprèn amb associacions inesperades. A tot allò
que veiem, olorem, assaborim o toquem, el nostre cervell li afegeix
una infinitat de dades, prèviament processats, que els dota d'un o
altre significat.
El sabor a maduixa que la nostra memòria
organolèptica identifica, és il·lusori; és el del gelat en
cucurutxo, del iogurt de sabors, del xiclet, del salvavides i la
pilota de plàstic, de la platja a l'estiu i l’aftersun,
del dentifrici infantil i la gominola més dolça, del pastís
d'aniversari i la melmelada de la torrada amb mantega. I és que
aquest sabor maduixa, com succeeix també amb altres fruites, com la
llimona o la taronja, a estat dissenyat i sintetitzat, un concepte
industrialitzat; més que el gust d'una fruita, és el d'una actitud,
un estat de consciència alegre i despreocupat; és un gust càndid,
ingenu, que ens suggereix certs aspectes del plaer més innocent, mes
fàcilment desitjable, mes suggestiu, i probablement, el sabor
maduixa, és el del primer petó. Aquell original, primerenc petó
quasi infantil, tebi, adolescent, tremolós.
La maduixa en si mateixa és però, la més
suggestiva de les fruites; el seu color vermell intens, passional, i
el seu sabor natural, fresc i fragant, dolçament acidulat,
predisposa, a traves del paladar, a jocs de seducció i plaer adult.
I si cobrim la maduixa amb un vestit setinat de suau i brillant
xocolata, o potser la submergíssim en les bombolles d'una copa de
xampany, llavors, tota la innocència d'aquesta fruita desapareix i
es converteix en sensual llaminadura.
Ingredients per 6 persones:
125 g gerds
125 g mores
125 g aranyons
125 g groselles
500 g maduixes
350 g sucre
200 g licor menta
7 fulles de gelatina
1 llimona
Elaboració:
En primer lloc prepareu les gelatines.
Netegeu 250 g de maduixes i 125 g de sucre, tritureu fins aconseguir
una crema fina i lluenta. Poseu la mitat de la crema en un bol i
escalfeu-la lleugerament dins el microones. Desfeu en la crema
tèbia 4 fulles de gelatina que tindreu prèviament remullades.
Barregeu amb la resta de crema i refredeu en un motllo rectangular
en fred fins que qualli. Escalfeu el licor de menta i barregeu-li
100 g de sucre, afegiu després 3 fulles de gelatina també
prèviament remullades i refredeu en un motllo rectangular.
Per fer la crema de maduixes netegeu els
250 g de maduixes restants i tritureu-los amb 125 g de sucre i la
llimona ben pelada, sense cap rastre de la pell blanca. Passeu-la per
un colador fi i reserveu-la en fresc.
Serviu en 6 plats fondos un cullerot de
crema de crema de maduixes . Distribuïu amb harmonia les diferents
fruits del bosc i poseu pel mig uns dauets de les dues gelatines.
Podeu servir aquestes postres posant una
bola de un bon gelat de mascarpone o altre formatge. També podeu
decorar-lo amb unes boniques flors comestibles i uns brots de menta
fresca, que faran mes festiu el plat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada