diumenge, 1 d’abril del 2012

ELS COLORS DE LA CUINA PRIMAVERAL


Maig
Samfaines catalanes, minestres castellanes, pistos de Múrcia, piperades basques, escalivades de pagès, caponatas i minestrones italianes; ratatouilles franceses, amanides fresques i  cruixents,   macedònies de verdures i de fruites,  porten a la cuina tots els colors y textures de la primavera. Es el temps del floriment desbordat als horts, del verd mes viu tacat de mil colors, de les verdures mes tendres i coloristes, mes saboroses y turgents. Dels espàrrecs i les mongetes  mes verdes, els alls tendres,  les fulles d’amanir  i  les especies fresques mes aromàtiques. 
També apareixen les primeres fruites dolces: els suaus albercocs de pell trèmula i setinada, prunes grogues i negres, nespres d’aparença exòtica,  nectarines i s’anuncien els préssecs vermells, perfumats,  plens de suc. Es fàcil,  des de qualsevol camí mínimament rústic, tot passejant,  visualitzar aquest canvi estacional, adonar-se de com canvia el paisatge,  amb els  primes brots tendres i olorosos de fonoll silvestre, que engalana tots els camins,  juntament amb manats de aquella menta fresca i olorosa,  i distreure’s mirant com creixen, als horts, les faves i pèsols.  La presencia a tota reu  de las fràgils roselles, senyala'n amb la seva vermelló, la fi del fred i el inici del bon temps; un temps  en que  la cuina, com el vestit,  se alleugera , es fa mes divertida i agosarada . I es que la primavera , com molt be  se sap,  la sang altera .


La recepta
Tots els colors de la primavera dins uns calamars


CALAMARS AMB RATATOUILLE 

Ingredients per 6 persones

1 Albergínia.
1 Carbassó.
 1 Pebrot vermell
1 Pebrot verd
1 Ceba mitjana.
2 Tomàquets mitjans ben vermells pro ferms.
4 Dents d’all.
2 Kg dels millors calamars que vulgueu comprar. 
Farigola fresca en branca, julivert, sal, pebre i oli d’oliva.


Elaboració:

Peleu els tomàquets, trèieu les llavors i talleu-los a dauets.   Netegeu totes les altres  llegums i talleu-les també  a dauets petits. Picoleu ben petit els alls i sofregiu-los en una cassola amb oli d’oliva, quant siguin daurats, afegiu la ceba i els pebrots. Sofregiu uns minuts mes i afegiu el carbassó i l’albergínia. Cuineu a foc lent 10 minuts e incorporeu el tomàquet. Afegiu la farigola i feu coure tot durant 20 minuts. Rectifiqueu de sal i reserveu.  També es poden sofregir les llegums per separat, i ajuntar-les després amb el tomàquet, d’aquesta forma, els colors del guisat seran mes vius.

Salpebreu els calamars –prèviament nets i sencers-  i sofregiu-los uns moments en una paella amb oli calent. D’aquesta forma, s’arrodoniran i els podreu farcir fàcilment.  Deixeu-los refredar una mica i farciu-los amb la ratatouille. Disposeu-los en una safata, ruixeu-los amb un raig d’oli  i fiqueu-los al forn fort 10 minuts. 

També es poden fer els calamars a la planxa, o a la paella, i desprès farcir-los amb la ratatouille com si fossin canalons, sencers sin son petits, o a rodelles si son grans . Es poden acompanyar amb patates al forn – cuinades sota els calamars - , o amb una amanida d’herbes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada