dimarts, 19 d’agost de 2014

Els camins del fonoll


El fonoll és la mes marina de les herbes del camp. La seva presència engalana de verd intens tots els camins, caminets,  i corriols  de la Mediterrània i la seva fragància, dolçament anisada, és sens dubte un dels perfums definitoris i suggeridors del paisatge estiuenc. Fixeu-vos, feu la prova; deixeu caure la tarda amb certa indiferència, amb indolència fins i tot;   que el Sol  es fongui  lentament sobre l'horitzó més proper, i passegeu llavors per qualsevol d'aquells camins que porten al mar.

Feu-lo poc a poc, pausadament, sense cap presa;  trepitjant el paisatge com si fóssiu part d’ell, tan sols  una criatura més de la naturalesa domestica. Imagineu-vos que sou un vailet rosenc i relaxat de Sorolla, o un camperol  adormit de VanGogh. Us adonareu de seguida, a  poc que pareu  atenció, que l'olor del fonoll silvestre us envolta i vivifica, us integra dolçament en la rusticitat del paisatge, fent que us sentiu, tal vagada, com el mateix Josep Pla, "res més que un pur i simple pagès "  ni mes ni menys. L'estiu fa olor de fonoll.












Orada al fonoll silvestre i verduretes

Ingredients per a 4 persones:

1 Orada de 1 ¼ kg (que el peixater us la  prepari en 4 supremes)
1 patata mitjana
1 porro
1 ceba
50gr de mantega
250gr de mini verduretes (pastanagues, naps, cebetes, espàrrecs, al vostre  gust)
Oli d'oliva verge
Un bon grapat de fonoll ben verd, d’aquell que regalima quant trenques les tiges,  recollit en un paisatge bonic, el mateix dia.

Elaboració:

En primer lloc, prepareu un brou amb les espines de l'orada, amb una ceba, una pastanaga, un porro, al vostre gust. Coleu-lo quant estigui fet i reserveu-lo. Per a aquesta recepta,  necessitareu només uns ¼ de litre, la resta, per a una sopa,  o un arròs altre dia.

Peleu  i netegeu  patata, porro i ceba tendra. Poseu-los  a suar en una cassola amb la meitat de la mantega. Afegiu un bon grapat de fulles de fonoll trossejades a tisora; Aboqueu ¼ l del brou de peix i deixeu coure fins que les verdures es comencin a desfer. Llavors, Introduïu la preparació  en un processador tipus Thermomix, afegiu la resta de la mantega i tritureu  finament fins a obtenir una crema  lleugera. Salpebreu  al vostre  gust.

Peleu les mini verdures. Poseu-les un minut o dos en aigua bullint,  segons la duresa,  vigilant que quedin totes al dente. Refredeu-les en  aigua amb glaçons.  Escorreu-les  bé.

Marqueu les supremes d'orada en una paella gruixuda o planxa;  doneu-li  la volta i disposeu-les  en una safata de forn sobre un llit de branquetes fresques de fonoll. Ruixeu-les amb oli d'oliva i enforneu  fins a la cocció desitjada. Mentrestant, salteu les verduretes amb una mica d'oli i unes fulles verdes de fonoll.

Serviu el peix  disposat sobre el mateix fonoll, ruixeu  amb la crema i disposeu al voltant les verduretes.


Si voleu fer una recepta mes senzilla, casolana, d'aquelles  de safata  esplèndida al centre de la taula, un plat vistós per quedar bé, llavors rostiu un  peix sencer al forn, potser una orada, o un llobarro, un déntol etc, calculeu   uns 20 minuts  per cada  kg de pes a uns 180º, , sobre un bon llit de branquetes de fonoll verd i unes patates i cebes a grills. Serà menys sofisticat, però mes aparent i familiar.

Cap comentari:

Publica un comentari