El fonoll és la mes marina de les herbes
del camp. La seva presència engalana de verd intens tots els camins,
caminets, i corriols de la Mediterrània i la seva fragància,
dolçament anisada, és sens dubte un dels perfums definitoris i suggeridors del
paisatge estiuenc. Fixeu-vos, feu la prova; deixeu caure la tarda amb certa
indiferència, amb indolència fins i tot;
que el Sol es fongui lentament sobre l'horitzó més proper, i passegeu
llavors per qualsevol d'aquells camins que porten al mar.
Feu-lo poc a poc,
pausadament, sense cap presa; trepitjant
el paisatge com si fóssiu part d’ell, tan sols una criatura més de la naturalesa domestica.
Imagineu-vos que sou un vailet rosenc i relaxat de Sorolla, o un camperol adormit de VanGogh. Us adonareu de seguida, a poc que pareu atenció, que l'olor del fonoll silvestre us
envolta i vivifica, us integra dolçament en la rusticitat del paisatge, fent
que us sentiu, tal vagada, com el mateix Josep Pla, "res més que un pur i simple
pagès " ni mes ni menys. L'estiu fa olor de fonoll.
Orada al
fonoll silvestre i verduretes
Ingredients per a 4 persones:
1 Orada de 1 ¼ kg (que el peixater us la prepari en 4 supremes)
1 patata mitjana
1 porro
1 ceba
50gr de mantega
250gr de mini verduretes (pastanagues,
naps, cebetes, espàrrecs, al vostre gust)
Oli d'oliva verge
Un bon grapat de fonoll ben verd, d’aquell
que regalima quant trenques les tiges,
recollit en un paisatge bonic, el mateix dia.
Elaboració:
En primer lloc, prepareu un brou amb les
espines de l'orada, amb una ceba, una pastanaga, un porro, al vostre gust. Coleu-lo
quant estigui fet i reserveu-lo. Per a aquesta recepta, necessitareu només uns ¼ de litre, la resta,
per a una sopa, o un arròs altre dia.
Peleu i netegeu patata, porro i ceba tendra. Poseu-los a suar en una cassola amb la meitat de la
mantega. Afegiu un bon grapat de fulles de fonoll trossejades a tisora; Aboqueu
¼ l del brou de peix i deixeu coure fins que les verdures es comencin a desfer.
Llavors, Introduïu la preparació en un
processador tipus Thermomix, afegiu la resta de la mantega i tritureu finament fins a obtenir una crema lleugera. Salpebreu al vostre gust.
Peleu les mini verdures. Poseu-les un
minut o dos en aigua bullint, segons la
duresa, vigilant que quedin totes al
dente. Refredeu-les en aigua amb glaçons. Escorreu-les bé.
Marqueu les supremes d'orada en una paella
gruixuda o planxa; doneu-li la volta i disposeu-les en una safata de forn sobre un llit de
branquetes fresques de fonoll. Ruixeu-les amb oli d'oliva i enforneu fins a la cocció desitjada. Mentrestant,
salteu les verduretes amb una mica d'oli i unes fulles verdes de fonoll.
Serviu el peix disposat sobre el mateix fonoll, ruixeu amb la crema i disposeu al voltant les verduretes.
Si
voleu fer una recepta mes senzilla, casolana, d'aquelles de safata esplèndida al centre de la taula, un plat vistós
per quedar bé, llavors rostiu un peix
sencer al forn, potser una orada, o un llobarro, un déntol etc, calculeu uns 20
minuts per cada kg de pes a uns 180º, , sobre un bon llit de
branquetes de fonoll verd i unes patates i cebes a grills. Serà menys
sofisticat, però mes aparent i familiar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada