A l’estiu convé menjar
amanides amb mes freqüència que la resta de l’any. Segurament, a les vostres
mans, hauran arribat nombrosos articles i reportatges descrivint, lloant, las virtuts de l’ingesta d’aquest mena de
menges. Heu llegit i escoltat sovint, les avantatges per la salut que el mon vegetal us
proporcionarà en aquesta calorosa època de l’any; allò de els minerals, el potassi, el magnesi,
las vitamines , el betacarotè, l’àcid folic etc. També sabeu ja fa temps, que
les amanides us hidrataran, us desintoxicaran , us depuraran, us donaran una gran vitalitat i fins i tot,
us proporcionaran la fibra suficient per que anar al wc, sigui una experiència
feliç. Tot això ja ho sabem, i no ens ha
de importar el mes mínim. No feu cas de tota aquesta gramàtica científica que
vol convertir el llenguatge gastronòmic, en literatura farmacèutica, la cuina
en clínica, i el receptari en dieta. No amics, ja anirem al metge quant estem
malats, i llavors farem la dieta que ens mani.
Mentre, menjarem les
amanides al estiu per que be de gust, per que son fresques i ens senten be, per
que son bones i podem composar-les amb mil ingredients diferents, de tots
colors, de totes les textures, fredes, tèbies i calentes, lleugeres o contundents, senzilles o complexes, com
entrant, primer plat o plat únics.
L’univers de les amanides es tan infinit com l’ imaginació, i lluny
queden aquells humils plats d’enciam i o escarola amb uns grills de tomàquet,
tres olives i mitja ceba tendre. Als anys 80, la nouvelle cuisine va donar carta de llibertat als cuiners, i primer
als restaurants i desprès a les llars, les amanides varen passar de comparses, a convertir-se moltes vegades
en protagonistes.
Al costat dels enciams
de tota la vida, el roma, el francès,
meravella o l’escarola, trobareu tot un
assortiment de enciams, com les fulles de roure, el rediccio, rúcula, mizuma,
batàvia, fulles de remolatxa, bledes, canonges etc ... que junts, en forma de l‘anomenat
mezclum, o separats, formen el paisatge ideal
per composar qualsevol amanida. Un paisatge d’estiu. Aprofiteu-lo, es el
moment, per que es bo, molt bo.
Amanida de fruits secs i
formatge feta
sobre tartaleta de
porros
Ingredients per 4
persones:
Per la tartaleta:
1 lamina de pasta brisa
( podeu comprar una ja preparada de una marca bona)
2 porros de mida mitjana
125 gr formatge crema (
tipus Phidalefia)
125 gr llet
3 ous
Una cullerada de
julivert trinxat toscament.
Mantega
Per l’amanida
Barreja d’enciams al
vostre gust ( pot ser una bossa ja preparada del tipus que us agradi mes)
100gr formatge feta a
daus
100gr fruits secs
barrejats.
16 tomàquets cirera ( si
trobeu grocs i vermells l’amanida serà mes vistosa)
Vinagreta de remolatxa (
100gr d’oli, 30 gr de vinagre, 30gr de remolatxa cuita)
Vinagreta d’olives (
igual que l’anterior canviant la remolatxa, per olives negres)
Elaboració:
Talleu la pasta brisa en
4 cercles, punxeu-los amb una forquilla i disposeu-los amb cura sobre uns
motllos de tartaleta ben greixats. Poseu-los al forn 10 m a uns 175º.
Retireu-los i deixeu-los temperar.
Netegeu els porros i
talleu-los a rodelles. Saltegeu-los en una paella amb mantega fins que suïn.
Deixeu-los refredar una mica. Barregeu la llet, el formatge crema y els ous,
poseu sal i una mica de pebre blanc. Repartiu els porros saltats dins les
tartaletes, afegiu el julivert trinxat i cobriu amb la crema preparada. Poseu
les tartaletes al forn – encès nomes la part de sota si pot ser - a uns 150º . Deixeu fins que estiguin cuites.
Ho sabreu punxant amb un ganivet. Llavors, tragueu-los del forn, deixeu-los
temperar, i desemmotlleu les tartaletes sobre els plats de servir.
Prepareu l’amanida en un
bol barrejant els enciams, ben nets, i
els fruits secs. Repartiu-la sobre les tartaletes amb cura, que quedin ben
maques. Afegiu els tomàquets partits pel mig, i els dauets de formatge. Salseu
amb les dues vinagretes i serviu al moment.
També podeu elaborar si voleu nomes una sola tartaleta
gran, per quatre o sis persones, poseu una gran amanida a sobre, i serviu-la al
centre de la taula. Queda un plat espectacular i molt original. Podeu variar
els ingredients de la tartaleta, posant en comptes de porros altres verdures,
com espinacs, espàrrecs, carbassons, etc , o també formatges, bacó o salmó
fumat. El mateix amb l’amanida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada