dilluns, 13 de febrer del 2012

HI HA GAROTES !!


GENER.
Des de sempre, les garotes, també anomenades  garoines o eriçons, han format part de l’alimentacio humana; i la seva presència a les millors taules, ja era habitual en l’antiga Roma i en la refinada Grècia, compartint protagonisme amb altres exquisits monstres de la naturalesa marina: les ostres; igual que elles, les garotes eren  degustades per dotzenes.  Aquets costum gastronòmic estava estes per tota la conca mediterrània, i catalans,  espanyols, francesos e italians, han caçat des de sempre les garotes de les seves roques; en massa casos, sense cap límit raonable, el que ha portat la seva desaparició de molts indrets.  Tradicionalment, es en el litoral català, i mes concretament a la Costa Brava , a on la pesca i el consum de aquests animalots ha estat mes estesa, i els mateixos pescadors, han comercialitzat casi sempre directament,  en bars i restaurants. A partir de novembre, quant l’aigua de mar es prou freda, comença la temporada de la garota, i es fàcil observar pels aparadors dels bars i restaurants de la costa rústics cartells escrits a ma digen ; HI HA GAROTES !!, o tambe TENIM URISSOS , sent els mesos de gener i febrer el millor temps per assaborir les mes vermelles, plenes i suculentes garotes. 

La gent de la costa, i tots els veritablement afeccionats a les garoinades,  no entenen altre manera de menjar les garotes que no siguin crues, ben vives, recent obertes, si pot ser a prop del mar, i fent servir de cullera tan sols un boci de pa. No cal res mes, ni fa falta. Pro per els afeccionats mes tímids, que troben massa agosarat,  ficar-se a la boca un aliment que a mes de cru, es viu, os proposo una recepta senzilla que va la mar de be per fe un bon aperitiu o un vistos entrant que no deixarà ningú indiferent.


GAROTES GRATINADES.

12 Garotes.
250 gr. de nata liquida ( 35% greix)
3 rovells d’ou
1 copa de cava.
2 chalotes ( o una ceba tendre ) picolades finament.
1 cullerada sopera de julivert trinxat
1 cullerada sopera de porradell trinxat.
15 gr. de mantega.

Obriu les garotes amb compte amb unes estisores. Buideu-les sobre un colador i recolliu el suc resultant. Reserveu els corals en un platet. Poseu totes les cloves en una safata de anar al forn. En un cassó o paella fonda,  escalfeu la mantega i sofregiu les chalotes fins que quedin  transparents. Afegiu  el cava i deixeu reduir fins evaporar l’alcohol. Es el moment  d’abocar el suc de les garotes. Bulliu cinc minuts e incorporeu la nata. Reduïu  a foc viu fins a una tercera part, retireu del foc, afegiu les herbes picolades i els rovells d’ou, remeneu be   i tasteu de sal.

Disposeu ben repartits els corals de les garotes en les seves cloves y cobriu-les amb la crema anterior. Fiqueu-les al forn amb el gratinador engegat  fins que quedin ben daurades. Ja podeu servir-les.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada