A la meva biblioteca gastronòmica hi han molts llibres de Jaume Fabrega; no tots els que ha escrit, per que son mes de cent, però si els suficients per considerar que en soc gran admirador de la seva obra, que considero la mes important de tota la bibliografia gastronòmica del nostre país. Tanmateix, això no es obstacle per que cada nou llibre que publica en Jaume, m’interessi el mateix que tots els altres, i es que cada aportació que fa a la literatura gastronòmica, es una bona noticia.
Per això, quan he tingut a les mans “Ranxos i xefles” amb subtítol El petit gran llibre de la cuina dels pescadors, un llibre petit, tal com ja avisa, d’un format que trobo molt agradable i pràctic, amb una prestància de llibre de qualitat, molt ben editat, unes il·lustracions delicioses en la seva simplicitat, i publicat per tant amb molta cura per Úrsula llibres, he estat convençut que m’oferiria una lectura ben interesant a l’hora que entretinguda. I es que a mes, el tema m’engresca, molt; la cuina dels pescadors , del peix, m’apassiona tant que jo mateix acabo de publicar amb Cossetania Edicions un llibre sobre el tema “Deliciós Mar, receptes i històries de la Mediterrània”. Ja ho diu en Jaume a la contra portada, que de llibres sobre la cuina del peix, s’han publicat uns quants —alguns que no hagués calgut, afeixego jo— però tal com també diu, gaire be sempre parlant de la cuina dels restaurants o dels seus autors. La novetat que ens presenta en Jaume, es que aquest llibre parla de la cuina original del peix: la dels pescadors, que tot sovint es la font en la que em begut els cuiners professionals. Així, aquest llibre parteix del valuós material que son les converses del seu autor amb els mateixos pescadors, les seves receptes, histories, anècdotes, experiències. Una investigació antropològica que l’ha ocupat mes de quaranta anys.
Així, en aquest llibre, trobarem i coneixerem els peixos de les nostres costes, i les receptes que fan servir els pescadors per cuinar-los. Des de l’humil sardina fins la mes luxosa llagosta. Fregits, guisats, rostits... cuina sempre genuïna, perfectament explicada, amb tota mena de detalls, en unes receptes que com sempre fa en Jaume, organitza en tres parts: introducció en la que en diu de quina recepta es tracta i ens la contextualitza en la geografia física i històrica, el que resulta d’un valor incalculable per augmentar el nostre coneixement de la cuina catalana i tot el que l’envolta. En segon lloc la recepta pròpiament dita, ben detallada, per que es pugui fer i finalment unes notes aclaridores i o complementaries, que ens diu com es fa la mateixa recepta qui o allà, quins ingredients es poden canviar o substituir, o com servir-la a taula de diferents formes. Tot plegat, fa que la lectura d’aquest receptari mariner, ens faci capbussar en la cultura i forma de vida dels pescadors, i ens posi a l’abast, la possibilitat de gaudir del peix tal com ells ho han fet sempre.
Un nou llibre de en Jaume Fabrega a la meva biblioteca, que la fa mes notable i valuosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada