dimecres, 29 de maig del 2013

La ginesta, flor nacional de Catalunya
Si ha quedat establert que la cuina es el paisatge a la cassola, i que les flors, son sense dubte clars indicadors del moment estacional del calendari gastronòmic, en arribar al dia de Corpus, es evident que el que pertoca, es que us parli de la flor de la ginesta.  I no serà aquesta una descripció dels valors culinaris de aquesta bonica flor  de groc cridaner, que no en te cap ni un, ni tan sols el seu intens i característic perfum, ens aportarà res mes que potser certa inspiració a la hora de crea quelcom recepta. No, la flor de la ginesta pertany a aquell grup de flors,  que ens remet a als símbols de la tradició del país, aquelles tradicions que senyalen dates concretes al calendari i que tenen, quasi sempre, les seves referències culinàries. I es que cada poble del mon acostuma a tenir una flor que serveix per reivindicar la seva identitat nacional, i la ginesta, la seva flor, es la flor nacional de Catalunya. 

I aquest lligam sentimental amb el país esdevingué per la seva relació amb la festa de Corpus Christi,  i per tant amb el Corpus de Sang, que va significar el primer aixecament del poble català contra l’opressió de la monarquia espanyola, la guerra dels segadors. Mes tard, en aquesta lluita de tants anys, sota la dictadura de Primo de Rivera, la ginesta i la rosella van significar un gran símbol de lluita democràtica contra la dictadura militar. 

Fent garlanda, sovint amb les vermelles roselles, els catalans han fet servir la  ginesta per reafirmar la ferma voluntat de ser un poble lliure i sobirà. 

Joia que ha inflamat el cel,
falç i ginesta!
Voli sobre el front l’estel
de la senyera!

Josep Maria de Sagarra, “El foc de les ginesteres” 1640.  

I a la cuina , ginestrada 

I la ginesta, a la cuina, dona nom a unes postres ben antigues:  la ginestrada, una preparació de llet de cabra, ovella o d’ametlles, amb fruits secs, lligada amb farina d’arròs, i perfumada,  al temps que acolorida,   per diferents especies, entre las que destaca el safra, que es la que li don aquell color groc ben llampant,  que recorda tant a la flor de la ginesta. Una recepta  que ja surt nomenada al receptari de Sent Soví  i de la que us ofereixo una versió, que respectant els ingredients tradicionals, esta adaptada als paladars actuals. 

Ingredients per 6 o 8 persones:
1 l de llet
150gr d’arròs
225gr de sucre
50gr d’ametlles pelades i torrades
50gr d’avellanes pelades i torrades
50gr de dàtils sense os
Uns brins de safra
Una pela de llimona

Elaboració:
Saltegeu en una paella gruixuda els fruits secs amb 25gr del sucre, afegiu una cullerada d’aigua i caramel•litzeu lleugerament els fruits. Reserveu.  

Poseu la llet al foc i quant arranqui el bull, afegiu l’arròs. Deixeu bullir durant 15m i afegiu el sucre, les peles de llimona i el safra. Deixeu bullir 15 o 20m mes i reitereu del foc. Afegiu els fruits secs caramel•litzats i aboqueu la crema en cassoletes ben boniques. Tradicionalment es servia sovint amb grans de magrana posats a sobre. 

Podeu també, com he fet jo en aquesta recepta, triturar una mica els fruits secs a l’últim moment, i afegir 6 fulles de gelatina. D’aquesta forma podreu desemmotllar la ginestrada i servir-la amb un aspecte mes modern, potser amb alguna salsa de fruits vermells i unes fulles de menta fresca. 


3 comentaris:

 1. Hola Enric,

  Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 37.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.

  A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.000 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!

  Lestevesreceptes.cat forma part del segon portal de receptes més important del món, amb presència a 37 països diferents. Tenim pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres.

  Vols formar part d’aquesta gran familia?

  Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!

  Carles Vicente
  Lestevesreceptes.cat

  ResponElimina
 2. He fet un post sobre les ginestes i les roselles com flors nacionals de Catalunya, si t'interessa: http://www.leroicoquelicot.com/2013/09/flors-per-la-democracia.html

  ;)

  ResponElimina