El títol del nou llibre de Jaume Fabrega , “La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona”, descriu amb claredat no nomes l’àmbit geogràfic al que es refereix, si no que també determina tot allò relatiu als aspectes culturals —i per tant culinaris— del territori que va dels Pirineus fins a la costa, de fet, aquesta serralada, s’enfonsa al mar en el Cap de Creus, sent per tant part intima de la Costa Brava. Es per tant la demarcació física de la cuina gironina, aquella que s’ha descrit com una mena de crisol de la cuina catalana. Efectivament, la gran diversitat del paisatge de les comarques gironines, tenen el seu reflexa, com es natural, en la cuina, que recull la cuina de pagès, la cuina marinera, la cuina de muntanya la cuina burgesa i festiva i la que seria mes definitòria de totes elles: la cuina de mar i muntanya, que assoleix la seva màxima expressió en l’Empordà. Totes aquestes cuines diverses que fan una de sola extraordinàriament imaginativa, son les que descriu en Jaume Fàbrega en aquest magnífic llibre a traves de mes de dos-centes receptes perfectament redactades per ser elaborades amb facilitat, que a mes, com sempre fa en Jaume, estan enriquides amb tots aquells aspectes descriptius que las situen en el territori i en el costumari.
No es aquest llibre el primer en que Jaume Fabrega parla de la cuina de la Costa Brava i de la cuina gironina en general, ja ho havia fet a l’any 1985, en el llibre “La cuina gironina” , publicat per Editorial Laia, la seva primera obra gastronòmica i amb la que jo, i molta gent, el vam descobrir. No fa massa temps, Farell Editors, a l’any 2013, li va publicar un altre llibre de format modest pro deliciós, “La cuina marinera de la Costa Brava”, dins la mateixa col·lecció de farell, a l’any 2018, “ La cuina més exquisida de la Costa Brava”, dedicat a la sofisticada i sorprenen cuina dels tapers. I pel mig innumerables altres compendis receptaris i costumistes que parlaven sobre les cuines pròpies de les contrades gironines. Pro tot aquest treball editorial, no li resta interès a aquest nou llibre, si no al contrari, el complementa, ja que la cuina evoluciona al mateix ritme que la societat, i per tant, cal actualitzar, posar al dia les receptes, els productes, els procediments. I per tant, els llibres. Tal com diu el seu prologuista de luxe, Joan Roca, “La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona”, es una actualització del sistema operatiu, una revisió necessària.
En el seu text, Joan Roca, —un dels fills mes il·lustres de la cuina gironina—, explica també com les obres de Jaume Fabrega, han estat referents per ell, i com han anant resseguint la evolució de la nostra cuina. L’obra també inclou diversos apèndixs al voltant dels vins, les denominacions d’origen, les rutes gastronòmiques i altres qüestions de gran interès. Un altre obra necessària, imprescindible del que es sense cap dubte el mes important escriptor gastronòmic del nostre país, que a mes a estat publicat per Viena Edicions en una edició maquíssima, de mida considerable, que fa recordar una guia turística dels anys setanta, que es d’altre banda, quant la Costa Brava va adquirir notorietat, entre nosaltres, i a tot el mon.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada